18.4.12

Telatie Venejärveltä Kurtakkoon


                      
Lainaus Museoviraston sivulta.
VALTAKUNNALLISESTI MERKITTÄVÄT RAKENNETUT KULTTUURIYMPÄRISTÖT
Lue lisää ja katso kartta osoitteessa rky.fi

 
Telatie Venejärveltä Kurtakkoon
Kuvaus
Venejärven ja Kurtakon välinen telatie on muistuma harvaanasutun, pitkään tiettömän Aapa-Lapin kulkureiteistä 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun ensimmäisellä puoliskolla.

Suur-Teuravuoman suuren suoalueen seudulla sijaitsevia kyliä yhdistävä, soiden halki kulkeva noin 6 kilometriä pitkä telatie on vanha, kunnostettu pitkospuureitti.

Alkuperäisestä 1878 rakennetusta telatiestä ja 1930-luvulla kunnostetusta reitistä on osia jäljellä. Telatien käyttäjiä ovat olleet postinkantajat sekä kylien asukkaat matkalla niitty- ja marjastusmaille sekä kalaisille järville. Naamijoen luhtaniityillä, joista on kerätty heinää, on säilynyt joitakin 1800-luvun alkupuolelta peräisin olevia niittykämppiä ja -latoja.

Pitkospuureitistön päätekyliä ovat Kurtakko, Venejärvi ja Teurajärvi. Venejärvi on vanha eränautintajärvi, jonka rannoille on tullut pysyvää asutusta jo 1700-luvulla.

Venejärvi on valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta.
Historia
Kurtakon ja Venejärven välille suoalueen itäosan halki rakennettiin 1878 Venäjän keisarillisen senaatin myöntämällä rahoituksella 11 km:n pituinen pitkospuureitti eli telatie. Reitistö kunnostettiin 50 vuotta myöhemmin.

Venejärven ja Kurtakon välinen telatie oli käytössä 1800-luvun lopulta 1950-luvulle. Telatien kunnostushanke toteutettiin 2000-2003.


23.9.2010. Kuvassa Vaattojärven koululaisia opettajineen retkellä telatiellä.Oikealla on Lauri Kylmämaa Venejärvenkylältä, luonto-opas. Hän johdatti meidät jääkauden ja taigametsän länsireunan kautta läpi suotyyppien, puitten, aluskasvillisuuden, ja tervahautojen kautta Naamijoen sillalle. "Nuot vaarat tuola olit tietenki saaria sillon. Ja tässä on iso entinen tervahauta. "

No comments:

Post a Comment