20.6.14

Sanottua, kirjoitettua: "KUN TÄÄLLÄ ON NIITÄ SÄÄSKIÄ."

  Markku Saarinen, Lapin Kansa 19.6.2014.
 Kun syntyperäinen helsinkiläinen muuttaa Rovaniemelle, sitä pidetään ihmeiden ihmeenä.
Ne hämmästyneet ilmeet. Miksi sinä sinne lähdet? Oletko muka sieltä päin kotoisin? Oletko koskaan edes käynyt Lapissa?
Suomen Lappiin lähtemistä joutuu yllättäen ja ehkä huomaamattaan puolustelemaan. Taitaapa tämäkin kirjoitus olla yhdenlainen puolustuspuheenvuoro.
Erityisesti yhdestä asiasta muistetaan aina varoittaa. Kun siellä on niitä sääskiä. 
Sen mainitsevat ihan kaikki. Sinne sääskien syötäväksi menet, muista ottaa etelänmies offia.
-Kesässä pahinta on sääsket Lapissa. Niistä pitäisi päästä kokonaan eroon, opasti jopa entinen Miss Suomi Sara Sieppi, syntyperäinen lappilainen (IS 17.6.).

Olihan se hauskaa, kun sain edellisestä työpaikastani läksiäislahjaksi purkin hyönteiskarkotetta.

 Helsingin ja muun Suomen välille rakennetaan huvittavuuteen asti keinotekoista kuilua. Ja sitä kuilua symboloivat sääsket. 
  
Lentävät pieneliöt tarkoittavat kaupunkilaiselle maaseutua. Ja kun helsinkiläinen sanoo "maaseutu", sana on aina negatiivisesti latautunut. Maalla inisevät ötökät ja ihmiset ovat hassuja. Hyttysistä puhuminen on korrektimpi tapa sanoa: tervemenoa sinne landelle.

Minulla ei ole sukua Lapissa enkä ole koskaan aiemmin asunut Helsingin Esplanadin pohjoispuolella,
En silti koe, että olisin jotenkin vieraassa paikassa. Enkä varsinkaan ajattele asuvani maaseudulla, siis
siinä negatiivisessä mielessä.
Vajaan kolmen viikon ja yhden metsäisen juttukeikan kokemuksella voin vakuuttaa, että elämääni Rovaniemellä eivät määritä sääsket. Karkote on korkkaamatta.


Katariina jatkaa:

Uskon onnekkaisiin sattumiin. Tässä on yksi niistä, helsinkiläistoimittajan sääskikolumni Lapin Kansassa (19.6.2014).Tarvitsin tätä kirjoitusta balsamikseni juuri nyt, kun yritän toipua tämän kesän  viimeisimmästä sääskikommentista, jota yritin muuksi muuttaa!

Ei ole monta päivää siitä, kun juttelin paikallisen mummon kanssa. Hän on niitä mummoja, joiden lapset ovat muuttaneet Helsinkiin ja perustaneet sinne perheensä. Lastenlapset ovat kasvaneet kaupungissa ja oppineet, että Lapin mummolassa käydään laskettelemassa keväällä - kätevää ja halvempaa asumista kuin hotellissa. Lapset ovat niin ikään kasvaneet siihen, että mummo soittaa, kutoo sukat, tulee ja hoitaa, tulee ja viipyy juuri kauan kuin häntä tarvitaan. 

Kuuntelin siis mummoa, jolle itselleen lasten Helsingistä oli tullut jo kauan sitten "mummola" - kun täällä on niitä sääskiä! Lastenlapset eivät halua tulla kesänviettoon isovanhempiensa kotiseudulle Lappiin, koska täällä on niitä sääskiä. Lapset pelkäävät sääskiä. Sääliksi käy mummoa ja lapsia.

Ja harmittaa kotiseutumme Kolarin puolesta, sillä kysymys on tämän päivän ilmiöstä...Helsingin ja landen välille rakentuvasta sääskimuurista.

No comments:

Post a Comment