Vaattojärven pikkukoululaisia (2010) tutustumassa kuusipihkaan koulun takapihalla.
Pihkaa on Suomessa käytetty kansanlääkkeenä vuosisatojen ajan.
Pohjois-Suomessa pihkavoidetta on annettu haavapotilaille perinteisen hoidon lisäksi. Lahtelainen lääketieteen lisensiaatti Arno Sipponen tutustui pihkahoitoon työskennellessään terveyskeskuslääkärinä Kolarissa.
- Kansanperinteen mukaisesti valmistettua pihkavoidetta käytettiin siellä hankalien haavojen hoidossa. Esimerkiksi 100-vuotiaan mummon kantapään syvä painehaava parani pihkalla, vaikka amputaatiota oli jo suositeltu, Sipponen selittää.
Kolarin kokemukset innostivat Sipposen tutkimaan pihkan parantavia ominaisuuksia. Tutkimustyö johti pihkasalvan kehittämiseen. Repolar-yhtiön pihkasalva sai Lääkelaitoksen hyväksynnän ensimmäisenä luonnonhoitomenetelmänä vuonna 2008.
- Tutkimus alkoi 2001. Kaikki hoito, mitä lääkärinä määrään, tulee perustettua näyttöön ja sen saaminen kestää aina. Tutkimustyötä on tehty paljon ja se jatkuu yhä, Sipponen toteaa.
Pihka kasvattaa uutta ihoakin?
Arno Sipposen mukaan pihkan teho perustuu antimikrobiseen vaikutukseen: pihka estää haavojen tulehtumista ja bakteerien kasvua.
- Yksikään haava ei parannu, jos se on infektoitunut. Pihka käyttäytyy antimikrobisesti myös hankalasti hoidettuja sairaalabakteereja, kuteh MRSA:ta ja VRE:tä kohtaan. Lisäksi pihkassa on tekijöitä, jotka edesauttavat haavan epitelisaatiota eli umpeutumista, Sipponen selittää.
Pihkan kykyä edesauttaa ihon uusiutumista pitää Sipposen mukaan tutkia enemmän, vaikka lupaavaa näyttöä on saatu.
Pihkavoidetta käytetään jo nyt haavojen hoidossa useissa suomalaisissa yliopisto- ja keskussairaaloissa. Käytön yleistymistä lisännee myös pihkahoidon edullisuus.
- Viimeisimmässä tutkimuksessa selvitettiin vaikeiden leikkaushaavojen paranemista pihkasalvalla. Samalla tutkittiin myös hoidon hintaa: pihkahoito oli huomattavasti halvempaa kuin perinteisesti käytetyt haavanhoitotuotteet. Hinta on merkittävä asia myös itse kotona haavojaan hoitavalle potilaalle, Sipponen muistuttaa.
Pihkavoidetta myydään myös luontaistuotteina. Sipposen mukaan niiden tehoa on vaikea arvioida. Olennaista on pihkatuotteen valmistustapa.
- Kun pihkaa kuumennetaan, tulee siitä osittain tervaa. Terva on EU:ssa kielletty karsinogeeni. Meidän pihkasalvan valmistus ei perustu kuumentamiseen, joten se on siksi turvallinen.
Sipposen kehittämää pihkavoidetta saa apteekeista.
- Minä laitan sitä esimerkiksi kotihoitoisiin palovammoihin, asfaltti-ihottumiin ja erilaisiin lasten nirhautumiin ihan säännöllisesti, kertoo Sipponen.
Lähde:
Yle Lahti / Suvi Turunen
Yle Lahti / Suvi Turunen
No comments:
Post a Comment